Στου Κατίδη το κεφάλι…

…προφανώς δεν υπάρχει τίποτα. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία. Ούτε η ηλικία του αποτελεί δικαιολογία. Στα 20 σου έχεις δικαίωμα ψήφου, πιθανόν να έχεις υπηρετήσει στο στρατό. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, στα παλιά τα χρόνια που δεν είχε φθάσει το 50% η ανεργία στους νέους, μπορεί και να δούλευες.

Image

Και ο Κατίδης είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Σε μια ομάδα η οποία δημιουργήθηκε από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Από μετανάστες. Αυτούς που ορισμένοι αποκαλούσαν «τουρκόσπορους». Ασχέτως εάν ήταν από τους πλέον καλλιεργημένους και προκομμένους Έλληνες.

Βλέπετε, τότε οι Μικρασιάτες ήταν τα εύκολα θύματα της εποχής, οι «παρείσακτοι» που ήρθαν να… μολύνουν την πολιτιστική και φυλετική καθαρότητα του έθνους. Δεν είχε σημασία το ότι ήταν Έλληνες ή το ότι είχαν διωχθεί από τις εστίες τους με τη βία. Για πολλούς ήταν και εκείνοι, όπως και οι σύγχρονοι μετανάστες, ανεπιθύμητοι.

Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουν με το εξής:

Ένας ναζιστικός χαιρετισμός είναι απαράδεκτος ως πανηγυρισμός μέσα στο γήπεδο από ποδοσφαιριστή, προσβλητικός όταν το γήπεδο βρίσκεται στην Ελλάδα και διπλά προσβλητικός όταν προέρχεται από έναν ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ.

Πολύς λόγος γίνεται σχετικά με το αν ήταν αυστηρή η τιμωρία του ισόβιου αποκλεισμού από τις Εθνικές ομάδες ή όχι, αν η πολιτεία οφείλει να «συνετίσει» ένα νέο παιδί και όχι να το «εκδικηθεί», αν η ΕΠΟ είναι καθαρή και άσπιλη και δικαιούται να τον τιμωρήσει κ.ο.κ.

Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα.

Καταρχάς, ένας ποδοσφαιριστής δεν επιτρέπεται να φέρνει την πολιτική μέσα στο γήπεδο. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την «ιδεολογία» του ναζισμού, η οποία αντίκειται σε ό,τι θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει ο αθλητισμός.

Αυτό που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει δεν είναι το αν ένα νέο παιδί «παραστράτησε». Το πρόβλημα είναι ότι ο νεο-ναζισμός στην Ελλάδα βρίσκεται σε ανοδική πορεία, ειδικά στη νεολαία και ο Κατίδης (και όσοι τον κατευθύνουν) στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποίησε τη δημοσιότητα που του δίνει το ποδόσφαιρο για να προβάλλει τη «μαγκιά» του.

Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να γίνει, είναι να αναδειχθεί ο νεοναζισμός σαν κάτι «cool», μια επιλογή lifestyle που συνοδεύεται από τατουάζ και γυμνασμένους κοιλιακούς. Γιατί υπάρχουν πολλά άλλα παιδιά, νεαρότερα από το εν λόγω «παιδί», που δεν έχουν τίποτα να πιστέψουν, που τα νοιάζει μόνο να ανοίξουν το κεφάλι του γαύρου ή του βάζελου για να εκτονωθούν και τα οποία είναι τρομακτικά εύκολο να πειστούν ότι είναι πολύ καλύτερο να ανοίξουν το κεφάλι ενός «μαυριδερού» για να σώσουν την «ανωτερότητά» τους.

Ευτυχώς, ο σύνδεσμος οπαδών της Original καταδίκασε άμεσα και κατηγορηματικά την ενέργεια του Κατίδη. Παρόλο που η άποψή μου για τους οργανωμένους οπαδούς των ομάδων δεν είναι η καλύτερη, σε αυτήν την περίπτωση η Original απέδειξε ότι ακόμα και οι χούλιγκαν έχουν όρια.

Διάβασα, δε, από πολλούς ότι η τιμωρία ήταν εξοντωτική, ότι τελείωσε η καριέρα του ποδοσφαιριστή και άλλα παρόμοια. Παρόλα αυτά, λίγοι εξ’ αυτών εξηγούν ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη ποινή για τον ποδοσφαιριστή.

Το αν τελείωσε η όχι η καριέρα του δεν εξαρτάται από την παρουσία του στην Εθνική, αλλά από την αντίδραση της διοίκησης της ΑΕΚ. Εκτός, βέβαια, αν το κίνητρο για τη συμμετοχή του ήταν απλά να κάνει πασαρέλα μπροστά στους «κυνηγούς κεφαλών» των μεγάλων ομάδων.

Ο «συνετισμός» και η «μετάνοια» του Κατίδη είναι προσωπική του υπόθεση, όχι υπόθεση μιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, η οποία το καλύτερο που μπορούσε να πράξει ήταν να δείξει ότι η αδιαφορία και η ανοχή που επιδεικνύει η Αστυνομία στη Χρυσή Αυγή στους δρόμους δεν επεκτείνεται και στα γήπεδα.

Διαφορετικά, θα έρθει η μέρα που θα αποκλείονται αθλητές από την Εθνική λόγω του χρώματος του δέρματός τους και όχι λόγω του ήθους τους. Ή της απουσίας αυτού.

Advertisements

2 comments on “Στου Κατίδη το κεφάλι…

  1. Ο/Η psyxroskianapodos λέει:

    Ο φασισμός δεν είναι ούτε άποψη ούτε ιδεολογία. Είναι η έκφραση της πιο σιχαμένης μαυρίλας που μπορεί να γεννήσει η ψυχή του ανθρώπου. Εύχομαι να φτάσει η υπόθεσή του στην UEFA και να του κόψουν τον κώλο, να φάει 1-2 χρόνια αποκλεισμό από κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s